Belastingambtenaren waarschuwen voor onderschatting impact telewerk
Gepubliceerd op:
Type publicatie
Categorie
20 april 2023
Kennisartikel
Tax
Hoewel grensoverschrijdend telewerk een beperkte kwestie lijkt, mogen de gevolgen voor belastingconcurrentie en belastingrechten niet worden onderschat, aldus functionarissen van de OESO en de Europese Commissie.
Telewerk kan de arbeidsparticipatie stimuleren en milieuvoordelen opleveren, maar landen moeten voorzichtig zijn met belastingconcurrentie, aldus David Bradbury, adjunct-directeur van het Centre for Tax Policy and Administration van de OESO.
"Als je de inkomstenbelasting en de sociale premies bij elkaar optelt - en die twee belastingen worden veel meer beïnvloed door grensoverschrijdend telewerk [dan de vennootschapsbelasting], zijn ze goed voor ongeveer de helft van de belastinggrondslag in de OESO-landen, en dat is in grote lijnen het geval in alle Europese rechtsgebieden," zei Bradbury 28 februari op de Interparlementaire Conferentie over stabiliteit, economische coördinatie en bestuur in de EU, georganiseerd door het Europees Parlement en de Zweedse Riksdag.
Stefan Olsson, adjunct-directeur-generaal bij het directoraat-generaal Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie van de Commissie, zei dat het piekaantal grensoverschrijdende telewerkers in de EU de afgelopen jaren ongeveer 400.000 bedroeg.
"U denkt misschien dat dit een relatief laag aantal is, maar we mogen niet vergeten dat dit veel bredere repercussies en gevolgen heeft", aldus Reinhard Biebel, hoofd van de eenheid voor beleid en samenwerking op het gebied van directe belastingen bij het directoraat-generaal Belastingen en douane-unie (TAXUD).
EU-burgers kunnen te maken krijgen met belasting-, arbeids-, immigratie- en socialezekerheidskwesties wanneer zij telewerken vanuit een ander land dan dat van hun werkgever. "Is het een groot probleem of een kleiner probleem? Is het een regionale kwestie tussen twee landen? Is het een Europese kwestie? Of is het waarschijnlijk een wereldwijde kwestie? Ik denk dat het in dat opzicht niet 100 procent duidelijk is, het is een beetje van alles," zei Biebel.
Bradbury merkte op dat uit een recent onderzoek in het Verenigd Koninkrijk bleek dat 75 procent van de deelnemende bedrijven zei dat "telewerken nu een van hun belangrijkste prioriteiten is als het gaat om het behouden en aantrekken van talent". Hij voegde eraan toe dat een op de 16 werknemers nu van plan is vanuit het buitenland te werken.
Kleine verduidelijkingen om de problemen van bedrijven en telewerkende werknemers aan te pakken "zullen waarschijnlijk geen oplossing bieden voor sommige van de meer fundamentele kwesties die evenmin zullen verdwijnen, dus ik denk dat er behoefte zal zijn aan een discussie op langere termijn" die de OESO graag zou willen leiden of waaraan zij zou willen deelnemen, aldus Bradbury. Hij zei dat de OESO vastbesloten is om meer werk te verrichten op dit gebied, waarbij de vraag is in welke mate.
"In hoeverre zijn we in staat om deze kwesties aan te pakken met wat kleine verduidelijkingen? En in hoeverre moet er een bredere discussie komen die echt een aantal van deze vragen over grensoverschrijdende mobiliteit opent die de kern raken van deze vragen over het belastingrecht in welke landen het recht hebben om belasting te heffen op de economische activiteit die plaatsvindt als gevolg van grensoverschrijdend werk op afstand?". vroeg Bradbury.
TAXUD wordt met dezelfde soort vragen geconfronteerd. Het kwam eerder tot de conclusie dat de belastingkwesties waarmee individuen worden geconfronteerd wanneer zij vanuit het buitenland telewerken, geen inbreuk vormen op de vrijheden van de EU. Biebel zei dat hij het weliswaar eens is met de suggestie van het Europees Economisch en Sociaal Comité om een one-stop shop op te zetten, maar dat de Commissie dit niet "in de la heeft liggen".
Het opzetten van een one-stop shop "zou niet erg eenvoudig zijn; het zou de goedkeuring of wijziging van bestaande belastingverdragen vereisen," zei Biebel. "En de betrokken lidstaten zouden het eens moeten worden over het bevoegde belastingkantoor dat het ene loket zou beheren. Dat is een andere moeilijkheid."
Er is ook behoefte aan een "budgettair neutraal mechanisme" om situaties op te lossen waarin de ene lidstaat minder belastingen zou innen dan de andere, aldus Biebel. Hij noemde bilaterale overeenkomsten zoals die van vorig jaar tussen Zwitserland en Frankrijk, waarin een compensatie voor de woonstaat is opgenomen. Charles Margue, een Luxemburgs parlementslid, zei dat het onaanvaardbaar zou zijn dat Luxemburg door deze overeenkomst wordt benadeeld. Omdat Zwitserland geen EU-lidstaat is, "kunnen we niet aanvaarden dat er een verstoring zou zijn met buren die geen lid zijn" van de EU, zei hij.
Bernardo Blanco, een parlementslid uit Portugal, zei dat de belastingvoordelen voor buitenlandse digitale nomaden gunstiger zijn dan voor eigen onderdanen, waardoor digitale nomaden meer koopkracht krijgen en de inflatie - bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting - toeneemt.
Bradbury wees ook op de mogelijkheid dat door grensoverschrijdend werk vaste inrichtingen ontstaan en op het feit dat als besluitvormers van een bedrijf in het buitenland werken, "dat een plaats van werkelijke leiding voor het bedrijf kan vormen". Er kunnen zich ook problemen in verband met verrekenprijzen voordoen, indien besluitvormers vanuit het buitenland telewerken of indien er een vaste inrichting is ontstaan, zei hij.
Als de publieke goederen en diensten die de staat moet leveren en de belastingrechten geografisch gescheiden zijn, "zal dat in feite de premisse van de sociale welvaartsstaat ondermijnen die ten grondslag ligt aan onze westerse liberale democratische stelsels," waarschuwde Bradbury.
Ondanks al deze zorgen zei Biebel dat het moeilijk zou zijn om in de Raad van de EU unanimiteit te bereiken over de belastingkwesties, omdat niet elke lidstaat op dezelfde manier wordt getroffen, en sommige staten de kwestie liever op bilateraal niveau oplossen.
"Voorlopig kijken we dus meer naar het wegnemen van belemmeringen voor de goede werking van de interne markt en het analyseren van de gevallen waarin problemen echt branden en worden ontdekt", aldus Biebel.
De gevolgen van grensoverschrijdend telewerken voor belastingconcurrentie en belastingrechten mogen niet worden onderschat, waarschuwen functionarissen van de OESO en de Europese Commissie.
Hoewel telewerken de arbeidsparticipatie kan stimuleren en milieuvoordelen kan opleveren, moeten landen voorzichtig zijn met belastingconcurrentie, benadrukt David Bradbury, adjunct-directeur van het Centre for Tax Policy and Administration van de OESO.
Volgens Bradbury, die sprak tijdens een conferentie georganiseerd door het Europees Parlement en de Zweedse Riksdag, worden de inkomstenbelasting en sociale premies veel meer beïnvloed door grensoverschrijdend telewerken dan de vennootschapsbelasting. Deze twee belastingen vormen ongeveer de helft van de belastinggrondslag in de OESO-landen en vergelijkbare percentages zijn te vinden in Europese rechtsgebieden.
Stefan Olsson, adjunct-directeur-generaal bij het directoraat-generaal Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie van de Europese Commissie, merkte op dat het aantal grensoverschrijdende telewerkers in de EU de afgelopen jaren ongeveer 400.000 bedroeg.
Reinhard Biebel, hoofd van de eenheid voor beleid en samenwerking op het gebied van directe belastingen bij het directoraat-generaal Belastingen en douane-unie (TAXUD), benadrukte dat dit aantal bredere repercussies en gevolgen heeft. EU-burgers kunnen te maken krijgen met belasting-, arbeids-, immigratie- en socialezekerheidskwesties wanneer zij telewerken vanuit een ander land dan dat van hun werkgever.
Bradbury haalde een recent onderzoek in het Verenigd Koninkrijk aan waaruit bleek dat telewerken nu een prioriteit is voor 75% van de deelnemende bedrijven als het gaat om het behouden en aantrekken van talent. Hij voegde eraan toe dat één op de 16 werknemers nu van plan is om vanuit het buitenland te werken.
Hoewel kleine verduidelijkingen kunnen helpen bij het aanpakken van problemen voor bedrijven en telewerkers, zullen ze waarschijnlijk geen oplossing bieden voor meer fundamentele kwesties, aldus Bradbury. Hij pleit voor een bredere discussie op langere termijn over grensoverschrijdende mobiliteit en belastingrecht, waarbij de OESO graag betrokken wil zijn.
TAXUD wordt geconfronteerd met vergelijkbare vragen en heeft vastgesteld dat de belastingkwesties waarmee individuen worden geconfronteerd bij telewerken vanuit het buitenland geen inbreuk vormen op de EU-vrijheden. Het opzetten van een one-stop shop voor deze kwesties zou echter niet eenvoudig zijn en zou wijzigingen in bestaande belastingverdragen vereisen.
Er is behoefte aan een budgettair neutraal mechanisme om situaties op te lossen waarin de ene lidstaat minder belastingen zou innen dan de andere, aldus Biebel. Hij noemde bilaterale overeenkomsten tussen landen als voorbeeld.
Bernardo Blanco, een parlementslid uit Portugal, benadrukte dat belastingvoordelen voor buitenlandse digitale nomaden gunstiger zijn dan voor eigen onderdanen, wat de koopkracht van digitale nomaden verhoogt en inflatie, met name op het gebied van huisvesting, veroorzaakt.
Bradbury wees ook op de mogelijkheid dat grensoverschrijdend werk kan leiden tot vaste inrichtingen en dat het werken van besluitvormers in het buitenland een plaats van werkelijke leiding voor het bedrijf kan vormen. Verrekenprijsproblemen kunnen ook ontstaan in het geval van telewerk vanuit het buitenland of de aanwezigheid van een vaste inrichting.
Deze kwesties hebben het potentieel om de premisse van de sociale welvaartsstaat te ondermijnen die ten grondslag ligt aan westerse liberale democratische stelsels, waarschuwde Bradbury.
Het bereiken van unanimiteit in de Raad van de EU over belastingkwesties zou moeilijk zijn, gezien de verschillende impact op lidstaten en de voorkeur van sommige staten om bilateraal tot een oplossing te komen. Momenteel wordt er gekeken naar het wegnemen van belemmeringen voor de goede werking van de interne markt en het analyseren van specifieke problematische gevallen.
Direct in je inbox
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief